sâmbătă, 15 august 2009

15 August - Adormirea Maicii Domnului

Principala sărbătoare a Mariei este la 15 august ("Sfânta Maria Mare"), sărbătoare care se numeşte oficial în biserica romano-catolică "Ridicarea la Ceruri a Fecioarei Maria", iar în bisericile ortodoxe "Adormirea Maicii Domnului".

Titlurile cele mai des atribuite Fecioarei Maria sunt Maica Domnului (Our Lady, Notre Dame, Nuestra Señora, Nossa Senhora, Madonna, numele după care ea este cunoscută cel mai des), Binecuvântata Fecioară Maria, Regina Cerurilor (Queen of Heaven, Regina Coeli) şi altele.

Calităţile venerate prin ele sunt sumate în Troparul Maicii Domnului:
"Cuvine-se să te fericim pe tine Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită şi prea nevinovată, şi maica Dumnezeului nostru, ceea ce eşti mai cinstită decât Heruvimii şi mai slăvită fără de asemănare decât Serafimii, care fără stricăciune pe Dumnezeu Cuvântul ai născut. Pe tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te mărim."

Aşadar, cu ocazia acestei sărbători, vreau să le urez La Mulţi Ani tuturor celor ce poartă numele de Maria, Mariana, Marinela, Maricica, Mărioara, Măriuţa, Marian, Mărin şi alte nume derivate de la Maria. Să aveţi parte numai de realizări şi de multă sănătate.

UPDATE: Şi eu ştiam că Sfânta Maria se sărbătoreşte pe 8 septembrie, dar dacă preotul a zis că "Normal acum se sărbătoreşte, deoarece ea a trecut în Împărăţia Cerurilor, într-o lume mult mai bună, iar noi trebuie să ne bucurăm din acest motiv". Şi a mai zis că "toţi sfinţii se sărbătoresc la data la care au murit". Aici îi dau dreptate. Dacă aruncaţi un ochi prin Calendarul Ortodox, o să vedeţi că aşa este.

Până la urmă, care vreţi să sărbătoriţi bine, care nu, la fel de bine. La Multi Ani celor ce sărbătoresc.


AŞTEPT PĂRERI ŞI COMENTARII.

4 comentarii:

  1. Eu stiam ca cei vii se serbatoresc la 8 septembrie, iar astazi este zi de comemorare a celor trecuti in nefiinta care purtau numele Maria sau derivate ale acestui nume. Asa este la mine in zona, dar obiceiurile difera de la o zona la alta.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Ioana asa stiam si eu. Dar stii ce a zis dimineata un preot la radio? Ca normal acuma se sarbatoreste. Chiar daca acum a murit Maica Domnului. Ea a murit pe pamant dar s-a nascut in Ceruri. Si asta trebuie sa fie prilej de bucurie. Nici eu nu mai stiu ce sa cred. Si eu stiam ca azi se face pomana celor ce au purtat nume de Maria. Dar daca preotul acela a zis asa. Stie el ce zice.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am votat si eu pentru tine. Sper sa castigi. Ma refer la ,,pisica-Mos Craciun". Mulr succes!

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc. Pai mai am nevoie de 993 de voturi. Si se contorizeaza un singur vot la 24 de ore. Adica daca ai votat acum, mai poti vota maine la aceeiasi ora. Nu cred ca reusesc. Dar daca reusesc sunt curios daca astia dau premiul. Ca am mai participat la un concurs de gen pe alt site, si am castigat un webcam. Dar sincer nu stiu unde este :)). Nu l-am primit. Sa vedem la concursu asta. Chiar sunt curios.

    RăspundețiȘtergere

Postarea comentariilor pe acest blog presupune implicit acceptarea acestor termeni şi condiţii:
* Este interzis furtul nickname-urilor şi semnăturilor altor utilizatori.
* Sunt interzise comentariile care incită la acţiuni ilegale, precum şi cele care conţin ameninţări sau violează viaţa privată.
* Nu sunt permise mesajele cu tentă antisocială, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene şi injuriile.»
Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor şi îsi asumă consecinţele în cazul unor acţiuni legale.
* Nu sunt acceptate mesajele cu nume Anonim. Daca nu esti utilizator înregistrat, poţi selecta "Nume/Adresa URL"

Autorul acestui blog îşi rezervă dreptul de a şterge comentariile care nu respectă regulile de mai sus.

facebook icon youtube icon trilulilu icon