luni, 1 iunie 2009

De ce e bine să citeşti?

Eu consider că este bine să citeşti, deoarece, cititul dezvoltă creierul, vocabularul, imaginaţia, îţi lărgeşte orizonturile şi afli lucruri noi de unde te aştepţi mai puţin.

Unele persoane se laudă că şi-au cumpărat nu ştiu ce maşină sau se lăuda cu nu ştiu ce achiziţie, însă, între unul care se laudă că şi-a luat o maşină şi unul care se laudă că a mai citit o carte, care credeţi că este mai câştigat? Cititul are un rol aparte. Plus că maşinile, pentru a le închiria trebuie să plăteşti. Cărţile, pentru a le împrumută de la bibliotecă nu te costă nimic.
De ceva timp, au apărut cărţi electronice (e-books). Multe persoane au început să citească aceste cărţi pe calculator, dar nu au nici un farmec. În primul rând, unde e acea senzaţie că ai terminat o pagină şi treci la următoarea? Unde e foşnetul foilor? Iar aceste cărţi electronice strică şi ochii, din cauza privitului prea atent la monitor.
Cititul cărţilor autentice, apare oriunde. De exemplu sunt persoane care citesc în timp ce aşteaptă autobuzul, tramvaiul, metroul, în timp ce se află cu maşină la stop, atunci când aşteaptă la medic, când călătoresc cu trenul, când merg în parc, şi nu în ultimul rând, când vor să se relaxeze. Exact! Cititul te şi relaxează.
Mulţi se plâng că sunt mult prea ocupaţi şi numai de citit nu eu ei timp. Total greşit. Timp pentru citit se găseşte, însă trebuie să aveţi puţină voinţă.
Acum să nu înţelegem că orice formă de citit face bine. De exemplu să nu credeţi că atunci când citiţi un articol de ziar sau o revistă de monden, vă veţi dezvolata vocabularul. Cel mai indicat este să citiţi o carte a cărui subiect vă şi atrage. Cel mai indicat este să intraţi într-o librărie sau bibliotecă, vă uitaţi la mai multe cărţi, iar cea care vă place citiţi-o în cel mai scurt timp posibil. Bineînţeles în aşa fel încât să vă şi rămână ceva în cap din ceea ce aţi citit. Vă asigur că nu veţi regreta nimic.


Să recapitulăm:

1) Cititul dezvoltă creierul, puterea de gândire şi imaginaţia
2) Cititul îţi lărgeşte orizonturile
3) Aflii lucruri noi
4) CITITUL RELAXEAZĂ!

52 de comentarii:

  1. foarte tare..imi place cum ai pus punctul pe i

    RăspundețiȘtergere
  2. da bine zis ca mai castigat esti cumparand o carte...ca sa cumperii o carte cu dai zeci de mii de euro, ca sa citesti o carte nu iti trebuie "carnet de citit" ci numai vointa..j app de cititul in toate locurile...cand citesc in parc sau in microbuz toata lumea se uita ciudat la mn si nu inteleg de ce..:-<

    RăspundețiȘtergere
  3. Pentru ca cititul unei carti in public este cam ca ascultatul unei manele in public. E ceva nelalocul lui, pentru ca asa a devenit. Oamenii nu mai sunt atat de interesati de carti pentru ca au internetul de unde procura referate si rezumate si aici ma refer la elevi desigur.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ma bucur dzd ca iti place.
    pau-chan uite ca ti-a raspuns aditza la intrebarea ta. Intr-un fel are dreptate. Dar trebuie totusi sa intelegem ca cititul de carti autentice (nu e-books) si referatele si rezumatele facute de noi, ne ajuta mult mai mult.

    RăspundețiȘtergere
  5. ori citesti ceva original ori nu mai citesti...
    asa sa citesti interpretarea unui pusti :-j
    deci cititi cartea nu rezumate si alte tampenii

    RăspundețiȘtergere
  6. nu conteaza ce zice lumea..important e cat de bine te simti tu..eu citesc pe unde apuc(metrou,tramvai,in parc sau la birou)..totul e sa iti placa sa citesti

    RăspundețiȘtergere
  7. mah e tare sa citesti, asa devenim si noi mai inteligenti nu numai ca mosnegii aia de la diferitele cluburi de carte
    citez pe Harry "if they can do it, why not us?"
    bft cipy

    RăspundețiȘtergere
  8. cititul face bn la ochi(in cazul in care iti petreci majoritatea timpului in fata pc-ului)
    asa k copilasi apucativa de citit k sa luati bac-ul(examenul nu ala peste dunare) si sa deveniti mia filozofi decat Platon(dar filozofi intelesi nu nebuni ca el)

    RăspundețiȘtergere
  9. sincer...mie îmi place să citesc..îmi place să şi scriu. dar dacă o carte "nu ştie" să mă atragă, nu îmi pierd timpul cu ea. în caz contrar, o citesc pe nerăsuflate! nici nu mai mănânc :))
    cât despre e-books...e cea mai mare tâmpenie...e pur şi simplu un mijloc tâmpit de promovare a netului. de când am ajuns la facultate, non-stop stau cu ochii în laptop, ceea ce mă scoate din sărite. toate proiectele, lucrările, recenziile, campaniile, toate se fac pe calculator. plus că mai trebuie să şi fac o groază de documentaţii şi afişe în photoshop. pur şi simplu îţi "mănâncă" ochii... intrebarea e...ce poţi să faci ca să eviţi statul cu ochii în monitoare când ai atâtea chestii de făcut?
    P.S. eu nu pot citi în tramvai/troleu/autobuz...ameţesc :)) serios. "norocul" meu...

    RăspundețiȘtergere
  10. imi place mult blogul tau si se pare ca numai mie ci se celorlanti asta ma face sa te apreciez si iti urez bafta

    RăspundețiȘtergere
  11. intr-adevar cititul pe calculator nu are niciun farmec..in schimb cand citesti cartea in sine e mult mai fascinant..mai ales daca stai in natura pe o patura...:X 8->...subiectele pe care le postezi sunt din ce in ce mai interesante..bafta in continuare;):*

    RăspundețiȘtergere
  12. este foarte adevatat ce zici insa multi in ziua de azi au uitat de acest "sport" numit CITITUL..

    RăspundețiȘtergere
  13. eu sunt de parere ca nu conteaza daca citesti carti autentice sau ebooks. mi se pare aceasi chestie. adica si una si alta iti dezvolta creierul si iti largeste orizonturile. parerea mea

    RăspundețiȘtergere
  14. hmmm. eu nu sunt deloc de acord cu cititul. mai bine vad filmul respectiv decat sa citesc cartea. mi se pare prea plictisitor sa citesti. si strici si ochii :))

    RăspundețiȘtergere
  15. dar daca te uiti la film nu iti strici ochii??cititul antreneaza ochii

    RăspundețiȘtergere
  16. @mariusica|: De parca la TV sau la PC nu-i strici. Poate ca ai 10 ani si poate ca ai descoperit mai intai calculatorul si abia apoi cartea. Eu am niste ani in spate si am pornit de la cartea aia de incepe cu ABCD. Exact...de la abecedar incoace am citit cateva carti, dar nu exagerat de multe si uite ca nu mi-a stricat ochii. Inca mai pot citi poezia scrisa cu slove minuscule de pe bancnota de 200 de lei. Asadar incearca sa mai citesti si tu si mai lasa calculatorul

    RăspundețiȘtergere
  17. Salutare. Va multumesc ca va exprimati parerile. Sunt de acord cu majoritatea celor care si-au postat parerile asupra acestui articol, insa cu 2 exceptii: Allasar si mariusica. Sper sa nu se supere pe mine dar, in primul rand cititul de carti autentice in comparatie cu cel de e-books nu e aceasi chestie. E cu totul si cu totul diferit. Asa ca parerea ta nu este prea buna Allasar. Cu parerea lui mariusica nu sunt chiar deloc de acord. Citind cartea, retii mult mai mult decat retii din film. Cum zice si rox: "CITITUL ANTRENEAZA OCHII" si filmele le strica. Bineinteles ca au si filmele farmecu lor. Dar despre ele voi vorbii in alt articol. Sper ca nu am fost prea dur. Astept sa ma contraziceti daca am gresit ceva. Sa auzim numai de bine.

    RăspundețiȘtergere
  18. super interesant...nu ma prea omor eu cu cititul dar...ai f mare dreptate in ce ai spus mai sus...:D

    RăspundețiȘtergere
  19. mmm...nu prea ma omor eu cu cititul dar ii apreciez ff mult pe cei care citesc...sh 'articolul' d mai sus e interesant;)

    RăspundețiȘtergere
  20. ai foarte mare dreptate. cititul e sfant. indiferent ca citesti carti in format electronic. n-avem ce face. in ziua de azi suntem invadati de acest "curent". totul sta in calculator.

    RăspundețiȘtergere
  21. Cel mai sanatos ar fi cititul anunturilor cu vanzari de pe peretii blocurilor :)) Te si plimbi Mai si citesti :)) Faci si miscare :)) Glumesc. Ai dreptate ce zici dar, nu la toti le place cititul :D

    RăspundețiȘtergere
  22. ma ce sa zic? ai dreptate. am observat ca ai inceput sa vorbesti de niste chestii foarte interesante in ultima vreme. bravo si succes pe viitor.

    RăspundețiȘtergere
  23. intr-adevar. asa`i ... nici eu nu sunt de acord cu e-books.

    RăspundețiȘtergere
  24. Ma bucur ca sunteti de acord cu mine si va multumesc ca v-ati exprimat parerile. Sa auzim numai de bine.

    RăspundețiȘtergere
  25. e bine sa citesti pt a-ti imbogati vocabularul

    RăspundețiȘtergere
  26. cu cat citesti mai mult cu atat iti dezvolti mai mult vocabularul si ai ocazia sa cunosti multe lucruri noi

    RăspundețiȘtergere
  27. cititul e bun si te ajuta mult:)

    RăspundețiȘtergere
  28. si mie imi place sa citesc insa nu prea am timp si nu pot citi mult pt k ma dor ochii..dar e un moment de relaxare citiul:D

    RăspundețiȘtergere
  29. nu ma pasioneaza cititul..mai bine o masina:)))

    RăspundețiȘtergere
  30. pt mine cititul e momentul in care eu imi odihnesc creierul dupa o zi grea de munca:D

    RăspundețiȘtergere
  31. imi place sa citesc cat mai multe carti si sa stiu cat mai multe despre autor:D

    RăspundețiȘtergere
  32. imi place ca scrii articole interesante in ultimul timp... asa ca asta de exemplu. multa succes in continuare.

    RăspundețiȘtergere
  33. pentru mn cititul reprezinta totul...dupa o zi intreaga de munca..abia astept sa se faca seara...nu exista seara in care sa nu citesc, sa nu patrund in minuntata lume a autorului, lume pe care o descopar cate un pic in fiecare seara..ma bucur ca mai exista oameni interesati de citit..felicitari

    RăspundețiȘtergere
  34. cititul e bun pt k te ajuta sa descoperi cuv noi:P

    RăspundețiȘtergere
  35. e bine sa citesti atunci cand te plictisesti:P

    RăspundețiȘtergere
  36. felicitari tuturor celor ce sunt pasionati de citit carti:)

    RăspundețiȘtergere
  37. Eu ador sa citesc. Nu dispun de timpul necesar pe care as vrea sa-l investesc in fiecare zi in parcurgerea a cel putin 50 de pagini. Dar, pentru ca facultatea la care merg e situata tocmai in celalalt capat al orasului, folosesc un autobuz care face, in medie 40 de minute pana acolo. Daca prind un loc pe scaun, nu ezit sa ma apuc de citit. Mai degraba prefer sa stau singura in locul meu, citind, decat sa intretin o conversatie seaca si monotona cu un coleg de scoala. :)

    Iti recomand "Apa pentru elefanti", de Sara Gruen. Am parcurs-o anul asta si-am ramas foarte impresionata. :)

    RăspundețiȘtergere
  38. cititul este, as putea spune, o arta... gresesc?

    RăspundețiȘtergere
  39. oare de ce e bine sa citesti? pentru ca cititul dezvolta creierul si puterea de gandire

    RăspundețiȘtergere
  40. vazusem pe undeva pe un blog un articol "de ce nu e bine sa citesti" si chiar ma gandeam... ce lume... cum sa nu fie bine sa citesti? e chiar foarte bine! in fine. vorba aia "unii oameni este prosti".

    RăspundețiȘtergere
  41. bine de ce e bine am inteles. dar de ce nu e bine sa citesti?

    RăspundețiȘtergere
  42. e trist ca in ziua de azi tot mai multi copii prefera cititul pe calculator si cartile elctronice.... foarte foarte trist

    RăspundețiȘtergere
  43. Mi se pare o prostie sa citesti o carte intr-un mijloc de transport.Cel mai bine este s-o faci intr-un loc linistit.Cititul cartilor in public e de fatada,ca sa te dai mare,sa te vada lumea cat esti tu de preocupat de lectura.ahahaha,cum sa citesti domle in tramvai?!!e atata galagie incat nu mai intelegi nimic din ce citesti si nici nu te poti concentra.Sa fim seriosi.

    RăspundețiȘtergere
  44. Vreau sa va zic sa terminati cu calculatoru si sa stati cat mai putin pe el..e o pierdere de vreme.. mai bine citesti o carte buna..

    RăspundețiȘtergere
  45. Da,in trecut credeam ca sa citesti este o pierdere de timp
    Mai curand am realizat ca nu este chiar asa o pierdere de timp
    Am inceput sa citesc doar ca nu prea eram atetnt..
    Dar de curand am gasit un roman care ma fascinat,la unele pagina,ma imaginam in roman,ca si cum eu as fi fost personajul principal
    Da.si referitor la faza cu "STATUL PREA MULT IN FATA CALUCLATORULUI"
    Haideti sa va spun bun banc:
    Cum trege vremea in fata calculatorului:
    Tata lui bula la pc
    Vine bula acasa si spune: Buna ziua,TATA!
    Tata:Pe unde ai umblat?
    Bula:Am fost in armata

    RăspundețiȘtergere

Postarea comentariilor pe acest blog presupune implicit acceptarea acestor termeni şi condiţii:
* Este interzis furtul nickname-urilor şi semnăturilor altor utilizatori.
* Sunt interzise comentariile care incită la acţiuni ilegale, precum şi cele care conţin ameninţări sau violează viaţa privată.
* Nu sunt permise mesajele cu tentă antisocială, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene şi injuriile.»
Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor şi îsi asumă consecinţele în cazul unor acţiuni legale.
* Nu sunt acceptate mesajele cu nume Anonim. Daca nu esti utilizator înregistrat, poţi selecta "Nume/Adresa URL"

Autorul acestui blog îşi rezervă dreptul de a şterge comentariile care nu respectă regulile de mai sus.

facebook icon youtube icon trilulilu icon