sâmbătă, 11 iulie 2009

Bloggerii români vor avea cod deontologic

Umblând pe net şi făcând zapping de pe un site pe altul, am dat peste o ştire foaaarte interesantă. Mai jos este o parte din articolul ce conţine ştirea.

Codul de autoreglementare online va fi implementat în primă fază la nivelul blogurilor, pentru ca ulterior să fie extins la întreg mediul virtual.
Atacurile la persoană, insultele, afirmaţiile rasiste, homofobe sau sexiste nu au ce căuta nici în mediul online, atrag atenţia reprezentanţii Agenţiei de Monitorizare a Presei (AMP) şi ai proiectul PHARE “Stop Prejudecăţilor despre Etnia Romă!”, care şi-au propus să creeze un cod deontologic pentru mediul virtual. Normele propuse de AMP şi de SPER au fost discutate şi cizelate într-o întâlnire desfăşurată marţi, la sediul Agenţiei de Monitorizare a Presei, la care au participat reprezentanţi ai AMP şi SPER, jurnalişti şi bloggeri. Forma finală a codului urmează să fie definitivată în perioada următoare.

În esenţă, normele cuprinse în el vizează evitarea atacurilor discriminatorii şi a prejudecăţilor şi stereotipurilor legate de rasă, vârstă , sex, orientare sexuală, religie, etnie, dizabilitate, aspect fizic sau statut social.

În urma dezbaterilor, s-a ajuns la concluzia că o singură variantă a codului deontologic nu poate fi aplicată tuturor participanţilor din mediul online, astfel că s-a decis implementarea lui, în primă fază, la nivel de bloguri.

Eu unul nu credeam că se va ajunge aşa departe. Adică... ar fi normal să existe libertatea de exprimare, măcar pe blogul personal, dacă în alte părţi nu. Nu văd cu ce ar deranja pe cineva că bloggerul cutare a scris nu ştiu ce articol cu referire la vârstă , sex, orientare sexuală, religie sau etnie. A... de fapt uitasem: TRĂIM ÎN ROMÂNIA, ţara unde orice, absolut orice, este posibil.

Sursa articolului: Cotidianul

Un comentariu:

Postarea comentariilor pe acest blog presupune implicit acceptarea acestor termeni şi condiţii:
* Este interzis furtul nickname-urilor şi semnăturilor altor utilizatori.
* Sunt interzise comentariile care incită la acţiuni ilegale, precum şi cele care conţin ameninţări sau violează viaţa privată.
* Nu sunt permise mesajele cu tentă antisocială, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene şi injuriile.»
Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor şi îsi asumă consecinţele în cazul unor acţiuni legale.
* Nu sunt acceptate mesajele cu nume Anonim. Daca nu esti utilizator înregistrat, poţi selecta "Nume/Adresa URL"

Autorul acestui blog îşi rezervă dreptul de a şterge comentariile care nu respectă regulile de mai sus.

facebook icon youtube icon trilulilu icon