marți, 2 iunie 2009

Creierul nefolosit se uzează!

Lapsusurile frecvente duc la scăderea performanţelor intelectuale. Cu cât înaintăm în vârstă, cu atât suntem mai îngrijoraţi de aceste fenomene. Totuşi, trebuie să ne liniştească această idee: creierul se uzează doar dacă nu este folosit.
Este un lucru binecunoscut că, încă de la naştere, omul pierde neuroni. Spre deosebire de alte celule, neuronii dispar fără a putea fi înlocuiţi. Dar să nu intrăm în panică. La naştere, creierul este format din zeci de miliarde de neuroni. Chiar dacă se pierd zilnic în jur de 100.000 de celule nervoase, rămân destule pentru a trăi autonom, din punct de vedere cerebral, aproximativ 120 de ani. În plus, creierul se modifică în permanenţă. Dacă o reţea de neuroni "se defectează", este imediat înlocuită cu alta.
În cazul unor tulburări serioase ale memoriei, este necesar întotdeauna un control general efectuat de un specialist în geriatrie sau neurologie. Unii factori pot agrava lapsusurile: oboseala, anxietatea, depresia, numeroase medicamente (unele somnifere, tranchilizante, antidepresive, unele beta-blocante, medicamentele antihistaminice etc.), variaţiile hormonale, deficitul de vitamine, hipertensiunea arterială. Luptă împotriva degradării neuronilor este în strânsă legătură cu lupta împotriva proastei irigări a creierului. Arterioscleroză este boala produsă de o insuficientă irigare cu sânge a acestuia. O izolare profundă, ca aceea care produce surditatea, poate duce, de asemenea, la un deficit cerebral.
Alertaţi neuronii
În marea majoritate a cazurilor, scăderea performanţelor intelectuale are loc atunci când creierul nu este solicitat destul. Creierul trebuie întreţinut. Activităţile monotone, ocupaţiile care devin rutină, solicită întotdeauna aceleaşi regiuni ale creierului. Din această cauză, restul zonelor cerebrale "adorm". O mare atenţie trebuie acordată perioadei de pensionare, tulburările de memorie fiind atunci mai frecvente din cauza faptului că nu mai sunt stimulate prin muncă funcţiile cerebrale. Stimularea intelectuală contribuie la conservarea memoriei.
Trebuie ca neuronii să fie puşi la muncă. În acest caz, sunt recomandate jocurile: scrabble, belota, şah, bridge, tot ceea ce înseamnă joc de logică sau de strategie. Memoria trebuie să fie stimulată în fiecare moment al vieţii. De exemplu, să memorezi numerele de telefon pe care le utilizezi. Memoria se întreţine şi prin povestirea unor evenimente din trecut sau prin încercarea de a-ţi aminti o poezie sau un cântec. În afara tehnicilor de stimulare a creierului sunt şi alte metode pentru activarea memoriei. Există, de exemplu, programe de activare a memoriei în etape, care includ tehnici de stimulare a neuronilor, tehnici de memorizare şi de emulaţie. Nu trebuie niciodată să uităm acest lucru: cu cât creierul munceşte mai mult, cu atât munceşte mai eficient. Gimnastica neuronilor este la fel de profitabilă ca aceea a corpului.

Sursa: www.9am.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postarea comentariilor pe acest blog presupune implicit acceptarea acestor termeni şi condiţii:
* Este interzis furtul nickname-urilor şi semnăturilor altor utilizatori.
* Sunt interzise comentariile care incită la acţiuni ilegale, precum şi cele care conţin ameninţări sau violează viaţa privată.
* Nu sunt permise mesajele cu tentă antisocială, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene şi injuriile.»
Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor şi îsi asumă consecinţele în cazul unor acţiuni legale.
* Nu sunt acceptate mesajele cu nume Anonim. Daca nu esti utilizator înregistrat, poţi selecta "Nume/Adresa URL"

Autorul acestui blog îşi rezervă dreptul de a şterge comentariile care nu respectă regulile de mai sus.

facebook icon youtube icon trilulilu icon