vineri, 9 octombrie 2009

Secrete GSM: mituri despre telefoanele mobile

Am primit de la cineva (nu mai ştiu de la cine) următorul articol de pe vremea de când nu aveam blog. Însă văzând că tot mai multă lume caută coduri secrete pentru a face tot felul de chestii pe telefoanele mobile, m-am hotărât să îl postez. Aşa că citiţi cu foarte mare atenţie articolul. Cum l-am primit, aşa l-am postat.

Mulţi pasionaţi de mobile susţin că, dacă tastezi un cod secret atunci când bateria celularului este terminată, acesta deblochează o "rezervă ascunsă" de energie şi poţi folosi telefonul pentru apeluri de urgenţă. O mulţime de astfel de informaţii se găsesc pe site-urile dedicate telefoanelor mobile.

"Acest gen de cod GSM este un nonsens absolut", a declarat Richard Winsor, specialist în telefonie mobilă. "Pe scurt, este vorba de science-fiction", a precizat la rândul sau Mărcuş Dacombe, director Nokia pentru Europa, citat de Internaţional Herald Tribune.

Din păcate, acesta este adevărul despre multe "coduri secrete" dezvăluite pe bloguri şi pe site-uri foarte populare de telefonie mobilă, spun specialiştii care lucrează în domeniu. În jurul subiectului s-a creat însă o adevărată mitologie, diverşi utilizatori susţinând că au descoperit sau aflat din diverse surse coduri care pot să adauge diverse funcţii telefonului mobil. Dar nu vă grăbiţi să le memoraţi pe toate.

De altfel, cea mai mare problemă în domeniu sunt mesajele de tip phishing, care promit coduri secrete şi de fapt îl conving pe utilizator să trimită tot creditul său către un hacker. În general, tinerii cred că folosind cartele pre-paid nu pot fi identificaţi de operator sau nu pot fi localizaţi în orice secundă.

"Ar fi excelent să avem o rezervă secretă de energie, special pentru astfel de momente. Personal, sunt fascinat de idee şi tare aş vrea să ştiu de unde a apărut", a spus oficialul Nokia. Nimeni nu ştie cine inventează aceste "secrete GSM", dar se pare că oamenii o fac pentru a menţine popularitatea site-urilor pe care le gestionează.

Un alt secret GSM popular în Occident este cel care transformă telefonul în telecomandă pentru deschis uşile la maşină. Se zice că, dacă ţi-ai uitat cheile în maşină, poţi să ţii telefonul aproape de geamul maşinii şi apoi să rogi un prieten să îţi dea bip până când celularul activează sistemul wireless al maşinii. Evident, sistemul nu se dovedeşte eficient în realitate. Telecomanda de la maşină foloseşte alt spectru radio, iar apelul lîngă geamul maşinii poate declanşa cel mult alarma.

Miturile au la bază o serie de coduri GSM care sunt reale şi sunt destinate echipelor de tehnicieni de la service. Acestea sunt însă puţine şi nu oferă cine ştie ce utilităţi pentru proprietarii telefoanelor. De exemplu, dacă apelezi *06# pe un celular Nokia, sau chiar pe alte modele, poţi afla seria aparatului, care este unică pentru fiecare telefon, care poate fi folosită la blocarea aparatului dacă proprietarul raportează un furt. Acelaşi număr se găseşte la aproape orice telefon dacă îi scoateţi bateria, înscris pe aparat.

Nokia are de exemplu un cod pentru a afla versiunea de software instalată. Apelând *#0000# pe telefonul Nokia utilizatorul poate şti dacă platforma software este "la zi". Astfel de coduri mai există pentru a vedea câte ore a fost folosit telefonul, pentru a modifica setări la Bluetooth sau conexiunea WiFi şi altele asemenea, dar nimic cu adevărat important, spun producătorii de celulare.


Sursa: De la un anume prieten

2 comentarii:

  1. Interesanta chestie;))...sunt curios daca chiar merge:D

    RăspundețiȘtergere
  2. Cum spune si titlul articolului, sunt mituri. Sincer am incercat si eu cu mai multe persoane sa ii deschidem masina prin intermediul telefonului, dar fara rezultat. Desi unii spun ca au reusit. Dar tot nu cred pana nu vad.

    RăspundețiȘtergere

Postarea comentariilor pe acest blog presupune implicit acceptarea acestor termeni şi condiţii:
* Este interzis furtul nickname-urilor şi semnăturilor altor utilizatori.
* Sunt interzise comentariile care incită la acţiuni ilegale, precum şi cele care conţin ameninţări sau violează viaţa privată.
* Nu sunt permise mesajele cu tentă antisocială, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene şi injuriile.»
Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor şi îsi asumă consecinţele în cazul unor acţiuni legale.
* Nu sunt acceptate mesajele cu nume Anonim. Daca nu esti utilizator înregistrat, poţi selecta "Nume/Adresa URL"

Autorul acestui blog îşi rezervă dreptul de a şterge comentariile care nu respectă regulile de mai sus.

facebook icon youtube icon trilulilu icon