Codul de autoreglementare online va fi implementat în primă fază la nivelul blogurilor, pentru ca ulterior să fie extins la întreg mediul virtual.
Atacurile la persoană, insultele, afirmaţiile rasiste, homofobe sau sexiste nu au ce căuta nici în mediul online, atrag atenţia reprezentanţii Agenţiei de Monitorizare a Presei (AMP) şi ai proiectul PHARE “Stop Prejudecăţilor despre Etnia Romă!”, care şi-au propus să creeze un cod deontologic pentru mediul virtual. Normele propuse de AMP şi de SPER au fost discutate şi cizelate într-o întâlnire desfăşurată marţi, la sediul Agenţiei de Monitorizare a Presei, la care au participat reprezentanţi ai AMP şi SPER, jurnalişti şi bloggeri. Forma finală a codului urmează să fie definitivată în perioada următoare.
În esenţă, normele cuprinse în el vizează evitarea atacurilor discriminatorii şi a prejudecăţilor şi stereotipurilor legate de rasă, vârstă , sex, orientare sexuală, religie, etnie, dizabilitate, aspect fizic sau statut social.
În urma dezbaterilor, s-a ajuns la concluzia că o singură variantă a codului deontologic nu poate fi aplicată tuturor participanţilor din mediul online, astfel că s-a decis implementarea lui, în primă fază, la nivel de bloguri.
Eu unul nu credeam că se va ajunge aşa departe. Adică... ar fi normal să existe libertatea de exprimare, măcar pe blogul personal, dacă în alte părţi nu. Nu văd cu ce ar deranja pe cineva că bloggerul cutare a scris nu ştiu ce articol cu referire la vârstă , sex, orientare sexuală, religie sau etnie. A... de fapt uitasem: TRĂIM ÎN ROMÂNIA, ţara unde orice, absolut orice, este posibil.
Sursa articolului: Cotidianul
Inca un drept al omului luat...
RăspundețiȘtergere