miercuri, 28 aprilie 2010

Scurt istoric al grupului Vacanţa Mare


Cea mai de succes trupă umoristică s-a născut prin eforturile unui sibian. Dacă nu era Nicu Dragosin, cei trei membri ai Vacanţei Mari de pe atunci se lăsau de spus glume pe scenă.


Tineri şi entuziaşti erau cu toţii, în primăvara anului 1992, pe vremea când concurau la festivalul umoristic "Burduful de Aur", organizat la Casa de Cultură a Sindicatelor din Sibiu. După deliberări prelungite, juriul decisese să acorde locul I trupei de reprezentanţi ai Academiei de Poliţie, urmând ca grupul format pe atunci din Radu Pietreanu, Mugur Mihăiescu şi Dan Sava să se claseze pe poziţia secundă. Dincolo de lumina reflectoarelor şi de entuziamul premiilor, Nicu Dragosin privea fascinat şi plănuia viitorul unei trupe cum nu se mai văzuse până atunci.


Tinerii olteni l-au impresionat din prima. Cel mai mult i-au plăcut numerele lor de pantomimă şi scenetele lor cu olteni, ardeleni şi moldoveni.


După o scurtă discuţie cu membrii de atunci ai "Vacanţei Mari", Nicu Dragosin a aflat că Radu, Dan şi Mugur jucau în Craiova, de două ori pe an, dar nu prea aveau succes. Începuseră trupa în formulă de 5, în anul 1988, dar între timp, doi băieţi renunţaseră la visul de a-i face pe oameni să râdă. Cea mai mare activitate umoristică o aveau în vacanţele de vară, când dădeau reprezentaţii pe litoral.


Dragosin le-a propus celor trei să apară într-un spectacol organizat de el, în care să facă ce ştiau ei mai bine - să amuze. "I-am invitat, i-am pus pe afiş - dar nu s-au prezentat. Se duseseră la mare, ca de obicei", îşi aminteşte el.


Întorşi de pe litoral, băieţii l-au căutat pe omul care le promisese că îi va face faimoşi. "Nu făcuseră mare lucru. Erau gata să renunţe la ideea de trupă", îşi aminteşte sibianul.


Nicu Dragosin i-a îmbărbătat şi le-a promis că le va organiza turnee de spectacole special pentru ei.


În Mediaş, cu ajutorul unui profesor de biologie, Vacanţa Mare a avut public alcătuit predominant din elevi. În Târgu Mureş s-au dat reprezentaţii pentru 30 de spectatori, iar în Piteşti, un spectacol a fost amânat din cauză că prezenţi în sală nu erau decât 25 de oameni. După o lună în acelaşi oraş, în aceeaşi locaţie s-au strâns 200 de spectatori. Cele mai de succes erau, însă, prezenţele la balurile studenţeşti.


De fostul lui impresar, pe Radu Pietreanu îl leagă numai amintiri frumoase. "E un om minunat, a fost ca un frate pentru noi ", a declarat Radu Pietreanu pentru SIBIANUL. Încă îşi mai aminteşte de perioadele petrecute în apartamentul lui Dragosin, în oraşul de pe malul Cibinului. "Am locuit într-adevăr o perioadă în apartamentul lui Nicu din Sibiu, de pe strada Ştefleşti. Ce vremuri!", declară el.


Nici Mugur Mihăiescu nu l-a uitat pe cel care înaintea fiecărui spectacol al "Vacanţei Mari" striga "Ajută-ne, Doamne!", iar în timp ce băieţii jucau, exclama "Uau! Ce fain!". "Colaborarea noastră cu Nicu Dragosin a fost foarte frumoasă, cu micile ei suişuri şi coborâşuri. Din păcate, viaţa îţi oferă întotdeauna surprize", afirmă interpretul îndrăgitului personaj "Leana" din serialul "Leana şi Costel".


Vara anului 1993 i-a adus pe Dan, Radu, Mugur şi Nicu pe malul mării. Spectacolele erau ţinute în teatre de vară. "Cum găseam unul liber, dădeam reprezentaţii pentru 50-100 de oameni, câţi se strângeau", spune Dragosin. Reclama se făcea direct pe plajă, prieteni de-ai celor trei strigându-le răspicat numele: "Vacanţa Mare".


Întorşi în Sibiu, cei trei băieţi au locuit pentru un timp în cartierul Vasile Aaron, în apartamentul impresarului. "Stăteau la mine, scriau şi făceau năzbâtii. La un moment dat, lumea credea că-s sibieni", ne povesteşte Dragosin.


Biletele pentru spectacole erau ieftine, fiecare fiind valabil pentru două persoane. La Casa Studenţilor din Bucureşti, 400 de persoane i-au urmărit pe cei trei olteni.


Primele afişe au avut ca titlu replica "Noi nu suntem normali", pentru ca ulterior să fie tipărite cele ce purtau numele trupei "Vacanţa Mare". După 3 premiere în 1995 şi alte 4 în 1996, Dan, Mugur şi Radu au început să fie "distribuiţi" pe casete audio şi video.


Tânăra trupă prinsese avânt. "Jucau cum nu se jucase nicăieri. Nu făceau teatru, ci erau naturali. Umorul de brigăzi artistice, considerat până atunci un umor al nepregătiţilor, prinsese prin aceşti trei băieţi atenţia tuturor", îşi aminteşte Dragosin, pentru SIBIANUL.


Anul 1999 şi accidentul de maşină al lui Dan Sava, în urma căruia acesta şi-a pierdut viaţa, a fost un şoc imens pentru membrii trupei, dar şi pentru impresar. "Băieţii au vrut să intre pe o televiziune centrală, fiindu-le teamă că fără colegul lor nu vor mai avea acelaşi succes în turnee", povesteşte Nicu Dragosin.





Sursa: http://www.youtube.com/watch?v=TqEvY2U7BWw


________________________________________________________________

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postarea comentariilor pe acest blog presupune implicit acceptarea acestor termeni şi condiţii:
* Este interzis furtul nickname-urilor şi semnăturilor altor utilizatori.
* Sunt interzise comentariile care incită la acţiuni ilegale, precum şi cele care conţin ameninţări sau violează viaţa privată.
* Nu sunt permise mesajele cu tentă antisocială, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene şi injuriile.»
Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor şi îsi asumă consecinţele în cazul unor acţiuni legale.
* Nu sunt acceptate mesajele cu nume Anonim. Daca nu esti utilizator înregistrat, poţi selecta "Nume/Adresa URL"

Autorul acestui blog îşi rezervă dreptul de a şterge comentariile care nu respectă regulile de mai sus.

facebook icon youtube icon trilulilu icon